This semi-detached property had been extended to the rear at ground floor by the previous owners, however the retained internal load-bearing dividing walls and piers had created separate and less functional kitchen dining, and utility rooms.
The Client wished to remove all internal load-bearing walls and extend to the side to create a single, open-plan kitchen, dining and family room across the full width of the property, with large folding doors to open out onto the rear garden.
 
A large steel box frame was required to support the existing first floor structure over such a large column-free span, and to avoid under-mining of the existing party-wall with new foundations. The end result is a truly stunning new family kitchen/diner
Photos courtesy of Big Eye Property and Building Services: http://www.bigie.co.uk
rear extension, surbiton